Veľa ľudí by si chcelo doma pripraviť skutočne vynikajúcu pizzu ako z tej najlepšej talianskej pizzérie. To ale bohužiaľ nie je tak jednoduché. Samozrejme, netvrdíme, že si doma v bežnej trúbe neupečiete veľmi chutnú pizzu. Na majstrovské kúsky však budete potrebovať špeciálnu pec na pizzu. A to v bežných domácnostiach len tak nenájdete.
Otázka teda ostáva: prečo v klasickej trúbe nikdy neupečiete tak dobrú pizzu ako v špeciálnej peci priamo na pizzu? Pretože je špeciálna. Vyrobená presne pre potreby čo najlepšieho upečenia pizze. To so sebou špeciálne vyrobené veci proste nesú. Či už je to pizza pec, posteľ alebo bicykel. Svoje o tom vedia tí, ktorí vlastnia špeciálny e-bike, napríklad taký amulet bicykel. A nie je to len tým, že vďaka e-biku sa dostanete do práce rýchlo, bez tlačenice v hromadnej mhd, na čerstvom vzduchu, bez spotenia a problematické parkovanie v Bratislavevás necháva chladným.
Tak, o čo tak výnimočné sa postará špeciálna pec na pizzu?
Spôsob, rýchly čas pečenia a ich želané dôsledky:
Teplota v peci na pizzu sa nedá s maximálnou teplotou klasickej trúby porovnať. Je oveľa vyššia. Spolu s vysokou teplotou je dôležité to, že na pizzu pôsobí teplo z pece zdola nahor. Tým sa dosiahne kôrka, ktorá je zvonku chrumkavá a zvnútra nadýchaná.
2. Chuť, ktorú dodáva samotná pec
Predovšetkým ide o to, že pri pečení sa v samotnej peci nachádza dym z dreva. Tento v podstate „karamelizuje“ pizzu a dodáva celkovej chuti ten správny šmrnc.
3. Tenké cesto? To docielite jedine s pecou na drevo
Je to tak pravú taliansku pizzu s tenkým cestom ste schopní dosiahnuť len v prípade, že ju budete piecť v peci na drevo. Je to kvôli tomu, že vyžaduje skutočne rýchle pečenie pri veľmi vysokej teplote. Aj tá najmenšia zmena teploty vie výrazne zmeniť konečný výsledok. Ako spoznáte nesprávne upečenú pizzu, ktorá mala mať tenké cesto? Bude príliš suchá a bez chuti.
Záver:
Záver je jasný. Ak si chcete pochutnať na skutočne tradičnej pizzi a jej pôvodnej autentickej talianskej receptúre, je použitie peci na drevo v podstate jediným uspokojivým spôsobom, ako si pripraviť pizzu presne tak ako má vyzerať a predovšetkým chutiť